Een duik in het verleden
We weten veel over het verleden van de Antonius door het gedegen onderzoek van bouwhistoricus Jan van der Hoeve. Door de transcripties van de archief stukken, in het Archief onderzoek uit 2005, gaat de geschiedenis weer leven. We lezen in Doc 005 uit 1674: “Also door desen lantverdervenden oorlogh de kercke tot Recken seer is beschadight, en de wooninghe des predicants door moetwille van quaatwillighe krijghslieden is afgebrant.”
En na 350 jaar is er niet veel veranderd! Voor de zoektocht naar geld wordt aangeklopt bij de diaconie om de gehouden collecte aan te vullen omdat: “onder Uhoogwelgeborens approbatie een support uit de inkomsten der diaconij, als welke wegens haren niet onvoordeligen toestand en het gering getal van nootlijdenden, sig tot dusdanen bijstand zeer wel in staat komt te bevinden.”
Ook mooi is te lezen dat na de brand in 1889 vele Rekkenaren als vrijwilliger stenen uit Eibergen hebben vervoerd. In Doc 27 komen we de bekende namen tegen: Abbink, Antvelink, Bentsink, ten Barge, Grijjsen, Hietbrink, Hoenink, Nijenhuis, Mellink, Simens, enz
Terecht kunnen we zeggen: “We staan met onze missie op de schouders van…”
De historie van de Antonius gaat ver terug. De eerste berichten over een kapel in Rekken dateren uit 1379. Tot die tijd gingen de inwoners van buurtschap Rekken in Eibergen naar de kerk. Over de slecht begaanbare weggetjes, paden en vlondertjes was het meer dan een uur lopen. Daarom werd in de veertiende eeuw een eigen kapel gebouwd.
In 1889 ging bijna het hele gebouw in vlammen op, alleen de toren bleef gespaard. Architect en ingenieur A.R. Witkop (1856-1942) uit Groenlo heeft een nieuw ontwerp gemaakt. Het bijzondere interieur is sindsdien goed bewaard gebleven.
De vloer met hexagon cementtegels, de preekstoel, de herenbanken en vooral het houten plafond zijn absolute blikvangers.