Over ons

Initiatiefgroep Behoud Antonius Rekken

We zijn in januari 2020 als Initiatiefgroet Behoud Antonius Rekken (IGBAR) begonnen met onze missie de Antonius te behouden voor het dorp en  daarmee zeggenschap te houden over dit mooie plekje in Rekken. De uitdaging is dat het Rijksmonument een warme, gezellige ontmoetingsplek moet worden  voor alle dorpsgenoten. Uitgangspunt was en is het z.g. drie Dakenplan. Hierbij is de opzet dat de diverse activiteiten geconcentreerd worden op drie locaties t.w. de beide kerken en  het Asterloo. De 7 leden van het eerste uur waren: Ruud Tukkers, Bennie Hilderink, Riet Wolfs, Alie & Henk Sieben , Betsy te Velthuis en Kees van der Werf. Ondanks de beperkingen van de Corona lock-downs hebben we met hoge frequentie en grote inzet overleg gevoerd met vele instanties en betrokkenen, als het kon life maar ook meestal digitaal. Een korte opsomming van diverse betrokkenen en instanties: Stichting Oude Gelderse Kerken SOGK, Rijksdienst Cultureel Erfgoed RCE, Gemeente Berkelland, KerkRentmeesters-Diaconie PGE-R, Geldersgenootschap, Commissie Ruimtelijke Kwaliteit,  Provincie (planoverleg en Subsidies), Saxion ontwerp afd. J. de Bouvrie, Monumenten wacht, Kerk op ’t Kip, Dorpscoöperatie, architectenbureau Raaklein,  Klankbordgoep, Noabers, Leefbaarheids Alliantie en Zorgbelang, Verduurzamingspartners Dijkoraad en OMV-provincie, Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed, lokale aannemers en restauratieaannemer Hoffman Beltrum.

Dit alles maakte dat we in oktober 2021 inmiddels het honderdste reguliere overleg hadden!

7 oktober 2021

Stichting Vrienden van Antonius

Sinds augustus 2022 is de Stichting Vrienden van Antonius (VvA) opgericht.   Waar houden we ons zoal mee bezig: restaureren en aanpassen van  het hoofdgebouw en het uitwerken van het plan voor een aanbouw voor de noodzakelijke facilitaire voorzieningen.  Dit alles zal door circulair gebruik van materialen,  isolaties en toepassen van moderne technieken zo duurzaam mogelijk dienen te gebeuren. Voor dat laatste krijgen we veel ondersteuning van de Provincie: het Ontzorgen Maatschappelijk Vastgoed, het z.g. OMV. De financiële realisatie komt tot stand door provinciale subsidies voor Functioneel Gebruik Erfgoed (FGE), Gemeenschaps Voorzieningen en daarnaast Leader. De benodigde eigen bijdrage wordt gerealiseerd door de PGE-R, vele Fondsen en giften/donaties. 

Na drie jaren van voorbereiding denken we  in het derde kwartaal van 2023 aan de restauratie en realisatie te kunnen beginnen!!

 Naast de vijf bestuursleden van de stichting VvA, hebben we één externe adviseur.     Even voorstellen:

Betsy te Velthuis voorzitter

De Antonius ligt aan een uniek dorpspleintje in Rekken, hier wil ik me graag voor inzetten om dit in stand te houden. Mijn drive is samen de maatschappij een beetje mooier maken en gezamenlijk projecten oppakken. Dit heb ik ook ervaren met mijn werk in de kinderopvang, door verschillende verbouwingen en fusies mee gemaakt te hebben. Tevens vind ik het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Momenteel ben ik secretaresse van de plaatselijke Zonnebloemafdeling en werk ik één ochtend in de week als gastvrouw in het SKB te Winterswijk.

De meeste tijd wordt opgeslokt door het project Antonius, maar ik doe het met veel plezier en hoop dan ook dat we straks veel mensen kunnen ontmoeten in de Antonius.

Alie Sieben penningmeester

Sinds ik in Rekken ben komen wonen, heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Eerst voor peuterzaal en school, later voor het zwembad . Ook was ik betrokken bij diverse activiteiten in Den Hof.

De Antonius heb ik altijd een warm hart toegedragen. Een prachtig monument op een mooie plek in Rekken. Daarom wil ik mij nu graag inzetten voor het behoud van dit gebouw zodat alle Rekkenaren er in de toekomst gebruik van kunnen maken.

Kees van der Werf secretaris

Ik heb in de 36 jaar dat we in Rekken wonen divers vrijwilligerswerk gedaan. Naast ‘hoofdvrijwilliger’ van het museum De Sfeer van Weleer, heb ik o.a.  natuur(kunde) in de breedste zin van het woord als hobby.  Mijn passie is  om   tekenen en  techniek  (aan jongeren) over te dragen in de vorm  van workshops en exposities  en kinderen betrekken in de verwondering voor de ‘natuur-van-dichtbij’. De afgelopen drie jaar is daar niet veel van gekomen omdat eerst het bijzondere plekje aan de Lindevoort een gezellige Gemeenschapsvoorziening moet worden. In deze transitie fase  zijn er  veel contacten met diverse overheidsinstanties en betrokkenen voor vergunningen, het hele pand te verduurzamen en de benodigde gelden te verkrijgen. 

Henk Sieben algemeen lid

Hij is de organisator van de jaarlijkse boekenmarkten. Samen met een grote groep vrijwilligers worden er meerdaagse boekenmarkten georganiseerd. Henk is algemeen lid van de stichting V.v.A. In 2012 werd hij vrijwilliger van het jaar in Rekken. Henk is lid van de activiteitencommissie binnen de V.v.A. Hij maakt deel uit van de werkgroep Oecumenische Diensten. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Het Oude Kerkhof.

Bennie Hilderink algemeen lid

Ik heb een bouwkundige opleiding en werk sinds eind jaren 70-tig in de uitvoerende bouw. Eind 2019 werd ik door een aantal kennissen gevraagd om deel nemen in de planvorming omtrent de herbestemming van de Antoniuskerk re Rekken. 

Vanuit mijn werkervaring binnen rijksmonumenten en de transitie hiervan, werd dit een bijzonder leuk vraagstuk.

In de afgelopen jaren hebben we deze plannen uitgewerkt en staan nu, 2023, aan de vooravond van de uitvoering. Ik zit tevens in de stichting Beheer van Antonius. 

Mark Lentink algemeen lid

Ik heb een bouwkundige opleiding en ben enthousiast bezig om alle ideeën die te maken hebben met de transitie van de Antonius te tekeningen en te visualiseren in 3D. Ook heb ik  de cijfers van de isolaties voor de verduurzaming berekend.

Graag wil ik een verbinder zijn: naar vrijwilligers toe en de toneelgroep de Plankeniers. Die hebben na alle beperkingen t.g.v. Corona de afgelopen jaren niet kunnen spelen , maar vorig jaar hebben we een warm thuishonk gevonden in de Antonius

Ruud Tukkers extern adviseur

Ik ben extern adviseur. Mijn expertise als voormalig project manager bij diverse bouwprojecten komt erg goed van pas! Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel connecties aangeknoopt en een groot netwerk opgebouwd in het erfgoed en subsidie land. Mijn grote  passie is  instandhouding van historische gebouwen. Ik ben de contactpersoon van de diverse (lokale) ondernemers. Daarnaast probeer ik  een ideeën bron te zijn voor diverse (nieuwe) activiteiten.