Het Oude Kerkhof

Het Oude Kerkhof

Het oude Kerkhof, naast de Antonius in Rekken, is een historische plek in het hart van Rekken. Het is een gedenkplek waar iedereen welkom is en het is een verwijzing naar het verleden van Rekken.
Daarnaast levert het oude Kerkhof een bijdrage aan de leefbaarheid van Rekken nu.

Het zijn de oude families die het dorp vorm hebben gegeven en hier hun laatste rustplaats vonden.
We respecteren de voorouders die hier begraven liggen.

Historie

Het Oude Kerkhof was de oorspronkelijke begraafplaats van de Nederlandse Hervormde kerk in Rekken, later de Antoniuskerk genoemd.

De huidige Antonius dateert van 1890, nadat de oorspronkelijke kapel na een blikseminslag was afgebrand. Deze eerdere kapel is in de 14e eeuw gebouwd en rond 1655 uitgebreid met een bakstenen toren.
De bakstenen toren brandde niet af en dateert dus nog steeds uit 1655.

De kerk is een zaalkerk met éénbeukig schip. De raampartijen bestaan uit gietijzeren boogvensters.
Bijzonder is ook het gewelf in Tudorstijl. Dit maakt het samen met de oude toren uit 1655 een monument.

Noaberschap

Het Oude Kerkhof is van oorsprong een protestantse begraafplaats en wordt nu beheerd door de stichting Het Oude Kerkhof.
Binnen de protestantse kerk werd vroeger over het algemeen begraven. Dit hing samen met de overtuiging dat op de jongste dag “men opstaat vanuit de dood”. Het verlangen van de mens naar een eeuwig leven schiep rituelen die overigens niet altijd vast omschreven waren.

In de Achterhoek waren er tal van gewoonten en gebruiken rondom begraven waarin met name de buren, de noabers, een belangrijke rol speelden. Zo gingen de buren ‘anzeg’n’, het persoonlijk informeren van de buren en familie (ook als deze ver weg woonden) en ondersteunden de buren de familie bij het afscheid door het waken bij de overledene (de mannen) en door koffie te schenken (de vrouwen). Dit laatste wordt nog steeds aangeboden bij enkele buurten in Rekken. De gewoonten van de afscheidsbijeenkomst en rondom het graf waren verder sober en eenvoudig.
Tegenwoordig is een uitvaart vaak heel persoonlijk en zijn bloemen en kaarsen vaak onderdeel van het afscheidsritueel en worden er bloemen op het graf gelegd.

Een plek om te gedenken

Begraven of cremeren is vaak omgeven met verschillende rituelen binnen veel levensbeschouwingen. Door stil te staan bij het moment van sterven worden we ons bewust van de eindigheid van dit leven. Een begraafplaats is een plek waar nabestaanden hun geliefden kunnen gedenken. Op Het Oude Kerkhof staan een aantal grafstenen met daarop het zogenaamde zonnerad. Het zonnerad is een oud symbool en symboliseert de kringloop van het leven.

Stichting Het Oude Kerkhof

De stichting is in 2022 opgericht en beheert en onderhoudt de voormalige begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk Antonius. Zij is voor haar financiële middelen afhankelijk van fondsen en vrijwillige bijdrages.
Met extra gelden wil de stichting bijdrages leveren aan de leefbaarheid in Rekken in de toekomst. Het Oude Kerkhof is een rustplaats en zal ruimte geven voor afscheid en overdenkingen.

U kunt Het Oude Kerkhof steunen middels donateurschap of een eenmalige donatie. Hiervoor kunt u contact opnemen met Marcel Michels, penningmeester van de stichting Het Oude Kerkhof.
Te bereiken via het volgende e-mailadres: oudekerkhofrekken@gmail.com